Totalul afișărilor de pagină

vineri, 25 ianuarie 2013

Adevarul despre consultantul de recrutare din agentie


Cu totii trecem prin interviuri, unii mai des decat altii.
S-a scris mult despre cum sa te prezinti la interviu, ce sa contina CV-ul tau, cum sa raspunzi la cele mai comune intrebari, cum sa iti cresti sansele de angajare, cum sa iti creezi un network care sa iti ofere sprijin in cautarea celui mai potrivit job. I
ntr-o singura fraza, pe aceste subiecte, lucrurile ar sta cam asa:

"E important sa fii hotarat, sa stii ce vrei, sa stii ce ti se potriveste, sa fii constient de minus-urile tale (daca spui ca nu le ai, ti-am recomanda sa le cauti mai bine), sa fii increzator, iar la interviu sa fii natural".
Nu trebuie sa seduci, nu trebuie sa te lasi sedus, doar sa fii natural si sincer in demersul tau.
2013 se anunta un an greu in ceea ce priveste volumul recrutarilor, oricum, daca ai fost la interviuri in ultimii 3-4 ani ai vazut ca in abordarea procesului de recrutare s-au schimbat destul de multe. Pentru ca gestionam proiecte de recrutare in mai multe industrii, pentru mai multe companii, si pentru ca ne dorim sa fim la fel de sinceri si deschisi precum pretindem de la clientii si candidatii nostri, iata cateva adevaruri importante despre interviul/interviurile de angajare.
- Consultantul din agentie 
        - Este un partener de business pentru client si cauta sa regaseasca atat in CV-ul cat si in realitatea ta, experienta, competentele si profilul de personalitate care se potrivesc industriei, obiectivelor si culturii organizationale a clientului. Nu e nici rau, nici incompetent, nici nu trece pe lista scurta numai pile, ci recomanda catre angajator numai acele profile care au un grad ridicat de corespundere cu solicitarile proiectului.
         - Iti ofera sprijin in intelegerea pietei de recrutare, iti ofera informatii despre motivele pentru care oferta de job-uri este scazuta pe domeniul tau de interes, iti poate da sfaturi si dezvalui tips&Tricks-uri prin care sa devii mai vizibil pentru angajator, dar nu iti poate garanta ca intr-un termen clar definit te poate ajuta sa iti gasesti un nou job

        - Consultantul din agentie este de cele mai multe ori dependent de cererea expresa din partea clientului sau, si desfasoara procese de recrutare in urma mandatarii lui prin contract. Desi in lipsa unui proiect concret, te poate recomanda unui client sau unei companii cu care nu are in mod activ o relatie de colaborare, nu poate insista in a obtine feedback pentru tine, oricat de potrivit ai fi pentru un anumit post.

      
     - Daca in urma interviului cu angajatorul, consultantul te suna pentru a negocia (in scadere) salariul solicitat, nu o face din rea vointa. De cele mai multe ori si el este platit in functie de salariul pe care il negociezi, dar daca vine cu o astfel de solicitare este pentru ca in mod sigur clientul are o constrangere legata de buget, si chiar daca te-a placut, ii va fi imposibil sa te aduca in organizatie.

- Fii sincer si spune-i consultantului tau care este motivatia reala pentru care ai face o schimbare. Daca mediul sau dorinta de a invata mai mult este ceea ce te indeamna sa faci un pas inainte, daca spui ca te plafonezi si dupa oferta iti renegociezi salariul cu actualul angajator si devii dintr-o data happy, data viitoare consultantul se va gandi de doua ori inainte sa te recomande intr-un proces de recrutare. Si nu cred ca ii poti reprosa ceva :)

  - Se intampla din ce in ce mai des ca o buna parte a candidatilor aflati in diverse procese de recrutare sa creada ca nu au fost propusi mai departe clientului pentru ca nu si-au exprimat disponibilitatea de a fi "atenti" cu recruiter-ul. La fel si cei care sunt in cautarea unui job si nu reusesc sa ajunga la suficient de multe interviuri. Orice consultant profesionist si serios te va recomanda exclusiv in baza competentelor pe care le ai, in niciun caz in baza unui success fee sau a unor mici atentii si cadouri. Stim ca exista companii care solicita bani pentru a te include in baza de date, pentru a iti face dosar de candidatura sau iti cer un anumit procent din primul salariu. E o practia rar intalnita, si, din punctul nostru de vedere neconforma cu etica profesiei.

Si in final, in cazul in care refuzi o oferta si consultantul doreste sa discutati decizia ta si incearca sa iti aduca argumente pro, uita de faptul ca tinta noastra este a obtinem o factura pentru client. Fara exceptie, discutiile de genul asta au loc doar pentru a fi convinsi ca ti-am oferit toate detaliile si nu iei o decizie fondata pe o lipsa de informatii. Pentru consultantul din agentie este important sa isi inchida proiectul in momentul in care atat tu, cat si angajatorul sunteti convinsi ca aveti un viitor impreuna. Altfel, pierderile pe care le-ar genera o nepotrivire, reinceperea procesului de recrutare si erodarea unei relatii de incredere cu tine sau cu clientul, nu pot fi compensate de o factura.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu