Totalul afișărilor de pagină

joi, 14 februarie 2013

Cat de mult e prea mult?

Traversam o perioada foarte complicat de gestionat pentru candidatii care sunt in cautare activa a unui loc de munca. Pentru ca economia stagneaza, scade usor sau creste imperceptibil, a gasi un job bine platit, un mediu mai bun, sau pur si simplu un loc de munca nu mai e treaba usoara.
Atat in proiectele noastre cat si in general in network-ul agentiei intalnim din ce in ce mai multi candidati care isi cauta o noua provocare.
Cum se ajunge totusi la peste 5000 de aplicatii pe un job in 28 de zile? Anuntul despre care vorbesc este atent scris, are responsabilitati clare, oricine intra pe site si vizualizeaza job description-ul gaseste in text o multime de variabile in baza carora sa se autoevalueze. Nu punem la socoteala CV-urile uploadate pe site-ul companiei.

Articolul acesta este dedicat tuturor celor care pe diverse canale se intreaba de ce angajatorii nu acorda suficienta atentie aplicatiilor pe care le primesc. Pentru ca se cauta un singur specialist pentru un singur post si pentru ca atunci cand ai 5000 de candidati pe un loc, si 2 saptamani ( maxim) la dispoziie sa acoperi postul, nu ai efectiv timp sa faci scroll printre CV-uri si sa acorzi fiecarui candidat sanse egale.
 Poate cel mai potrivit este al 4987-lea profil.
Nu, Hr-ul nu e lenes, nu angajeaza pe pile, nu a pus anuntul ca sa se afle in treaba, nici de plictiseala pentru a vedea cine musca momeala. ( apropos, anunturile nu sunt 2 lei, si pentru modul in care sunt acum bugetate cheltuielile de HR, anuntul este o investitie).

In situatia ideala in care HR-ul are un singur proiect, proiectul de recrutare si nu depinde nimeni altcineva din organizatie de el, ii va lua 31 de zile sa treaca prin toate aplicatiile, sa le sorteze pe competente si abia apoi sa revina la cele selectate, sa stabileasca interviuri si apoi sa ia decizia de angajare. Deci, macar 40 de zile d'al cappo al finne ( 2 luni de lucru) pentru a acoperi O nevoie a organizatiei. Una singura.

Astfel incat, singura varianta in care CV-ul tau poate ajunge in mana HR-ului este cea in care invatam ca trimitand in nestire CV-uri, fara sa aruncam o privire critica pe cerintele de calificare, nu ajuta nimanui cu nimic. Daca esti calificat pentru job si deja dupa 2 zile vezi ca anuntul are 400 de CV-uri, intreaba in jurul tau, afla cine recruteaza din organizatie, incearca sa ajungi cat mai aproape de persoana de decizie, mergi catre agentii. Daca a-ti gasi un job este vital, nu lasa norocul sa hotarasca pentru tine ( decat daca in mod constant castigi la Loto, chiar si atunci cand nu joci:))

Intern, pentru astfel de situatii punem la dispozitia clientilor nostri echipe de lucru care sa compenseze efortul de analiza a aplicatiilor iar valoarea adaugata exista, si pentru angajator si pentru aplicanti pana intr-o limita de 1500 - 2000 de CV-uri.
30 de mandays de filtrare si sortare CV-uri/pe un singur proiect  intr-o companie  de recrutare e mult si neprofitabil. daca vorbim de Angajator, unde nu exista researcher ci se ocupa Directorul de HR sau cel de Departament e foarte mult pentru a pastra un echilibru intre menirea organizatiei, rolul celui in sarcina caruia pica recrutarea, obiectivele lui reale si timpul consumat.

Aplicati cu moderatie, autoevaluati in ce masura job-ul vi se potriveste, cautati informatii in piata despre companie, pozitie, etc si sansele de a ajunge la interviu si a-l incheia cu succes cresc.

Mult succes la JobHunting tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu